”Vi skylder miljøet at ta’ hensyn. Så på Café & Øl-Halle bruger vi lidt mindre kød og lidt mere grønt.

Så er der også plads til lidt mere…”

Alt om smørrebrød

Hvad er smørrebrød?

Smørrebrød er en dansk frokostspecialitet, der består af en skive brød – oftest rugbrød -, der er smurt med smør eller fedt og belagt med pålæg som f.eks. sild, leverpostej, rullepølse, ost, tatar, roastbeef, frikadelle eller flæskesteg.

Det højtbelagte smørrebrød er en dansk opfindelse fra slutningen af 1800-tallet. Denne type smørrebrød kan man typisk spise på frokostrestauranter eller købe i smørrebrødsforretninger.

Læs mere om smørrebrød i leksikonet Den Store Danske
Se vores smørrebrødsmenuSmørrebrød er en dansk frokostspecialitet, der består af en skive brød – oftest rugbrød -, der er smurt med smør eller fedt og belagt med pålæg som f.eks. sild, leverpostej, rullepølse, ost, tatar, roastbeef, frikadelle eller flæskesteg.

Det højtbelagte smørrebrød er en dansk opfindelse fra slutningen af 1800-tallet. Denne type smørrebrød kan man typisk spise på frokostrestauranter eller købe i smørrebrødsforretninger.

Læs mere om smørrebrød i leksikonet Den Store Danske
Se vores smørrebrødsmenu

Hvordan laver man smørrebrød?

Smørrebrød består oftest af en skive rugbrød, smør eller fedt, pålæg og pynt. Det er i princippet kun fantasien og din egen smag, der sætter grænserne, men der er nogle klassikere, du ikke kan komme udenom, når du skal lave smørrebrød. F.eks. snapsemad, pariserbøf og stjerneskud.

Find vores opskrift på snapsemaden her
Find vores opskrift på pariserbøf her
Find vores opskrift på rugbrød her

Hvad koster smørrebrød?

Smørrebrød fås i mange forskellige prislejer. De billigste og mest simple håndmadder kan du købe hos slagteren eller i supermarkedet til omkring 20,- kroner stykket, mens de allerdyreste, højtbelagte stykker smørrebrød på en restaurant nemt kan koste over 200,- kroner.

På Café & Øl-halle i København koster smørrebrødet fra 69,- kroner for et stykke med karrysild til 139,- kroner for et stjerneskud.

Du kan se hele vores menukort inklusiv priser her

Hvor mange stykker smørrebrød pr. person?

I gennemsnit spiser man to stykker smørrebrød pr. person, men det afhænger naturligvis af, hvor sulten du er, hvor store stykkerne er, og hvor meget pålæg og pynt, der er på hvert stykke. På restauranten kan de altid vejlede dig og fortælle, hvor store de stykker, du overvejer, er.

Husk også, at du altid er velkommen til at bestille flere stykker smørrebrød, hvis ikke du blev mæt i første omgang.

Hvor kan man spise smørrebrød i København?

Her er 10 steder, der serverer hjemmelavet smørrebrød i smukke omgivelser, og hvor pris og kvalitet hænger sammen:

  • Schønnemann
  • Restaurant Palægade
  • Restaurant Kronborg
  • Ravelinen
  • Kompasset
  • Restaurant Koefoeds
  • Aamans
  • Told & Snaps
  • Café Tolboden
  • Møller Snaps & Smørrebrød

Hvem har opfundet smørrebrød?

Det højtbelagte smørrebrød er en dansk opfindelse, men man ved ikke præcis, hvem der har opfundet det. Det opstod som en mere festlig version af håndmaden i 1880’ernes København, hvor smørrebrødsrestauranterne begyndte at dukke op.
Blandt de ældste smørrebrødsrestauranter der stadig eksisterer er Nimb og Café & Øl-Halle. Café & Øl-Halle er Københavns eneste fredede kælderbeværtning.

Er smørrebrød sundt?

Smørrebrød kan sagtens være sundt. I udgangspunktet består det af hjemmebagt, groft rugbrød med kerner i og fisk eller kødpålæg. Spiser du smørrebrød med mayonnaise, så er fedtindholdet selvfølgelig større, men hvis mayonnaisen er hjemmerørt af økologiske æg og en fin rapsolie, er den ikke det værste, du kan indtage.

Ydermere er der mange smage og teksturer i smørrebrød, så du bliver både tilfredsstillet i munden, maven og hovedet af det bløde, det sprøde, det søde, salte, sure og bitre, og undgår på den måde at overspise.

Er smørrebrød dansk?

Ja, det højt belagte smørrebrød er en dansk opfindelse. I gamle dage havde arbejderne brød med, når de skulle bruge dagen væk fra hjemmet. Men det pyntede, festlige og højt belagte smørrebrød opstod i København i slutningen af 1800-tallet, og er det første fra det danske køkken, der blev kendt uden for Danmark.

Kan man få smørrebrød uden kød?

Der findes masser af smørrebrød uden kød. Hvis du er pescetar, kan du bestille fiskefilet, rejemad, marinerede sild, karrysild eller kryddersild og det såkaldte “stjerneskud”, der også kun består af fisk.

Er du vegetar, kan du bestille en æggemad eller en klassisk kartoffelmad. Og endelig, hvis du vil holde dig til grøntsagerne, kan du bestille en vegansk “krigsfisk”, der er lavet af pastinakker.

Kan man servere smørrebrød til fest?

Smørrebrød er meget velegnet til fest og festlige lejligheder. Værten kan selv lave smørrebrødet eller man kan lade gæsterne selv smøre deres madder. Man kan også bestille smørrebrød så det bliver leveret hjem til en selv eller til et festlokale, og flere smørrebrødsrestauranter tilbyder også muligheden for at holde lukkede selskaber, eller leje af lokaler. I københavn kan man f.eks. holde fest med smørrebrødsfrokost i Café & Øl-Halle, eller i Arbejdermuseets festsal.

Kan børn spise smørrebrød?

Børn kan sagtens spise smørrebrød. Så snart de kan spise rugbrødsmadder derhjemme, kan de også spise smørrebrød. Det er dog de færreste smørrebrødsrestauranter, der er velegnede til de helt små børn, da der f.eks. sjældent forefindes højstole og puslefaciliteter.

På Café & Øl-Halle er alle børn velkomne, men vi anbefaler, at de er fra skolealderen og op.

Hvad er uspecificeret smørrebrød?

Uspecificeret smørrebrød serveres som regel i forbindelse med fester og større selskaber. Det betyder, at køkkenet serverer et bredt udvalg af forskellige stykker smørrebrød, men at det ikke er nærmere bestemt præcis, hvilke stykker der serveres.

På Café & Øl-Halle serveres der hver lørdag en smørrebrødsbuffet, hvor køkkenet sammensætter et bredt udvalg af smørrebrød. Gæsterne må spise ligeså mange stykker, de kan, og udvalget varierer fra lørdag til lørdag.