Alt om smørrebrød

”Vi skylder miljøet at ta’ hensyn. Så på Café & Øl-Halle bruger vi lidt mindre kød og lidt mere grønt. Så er der også plads til lidt mere…”

Smørrebrød er en dansk frokostspecialitet, der består af en skive brød – oftest rugbrød -, der er smurt med smør eller fedt og belagt med pålæg som f.eks. sild, leverpostej, rullepølse, ost, tatar, roastbeef, frikadelle eller flæskesteg. Det højtbelagte smørrebrød er en dansk opfindelse fra slutningen af 1800-tallet. Denne type smørrebrød kan man typisk spise på frokostrestauranter eller købe i smørrebrødsforretninger. Læs mere om smørrebrød i leksikonet Den Store Danske Se vores smørrebrødsmenuSmørrebrød er en dansk frokostspecialitet, der består af en skive brød – oftest rugbrød -, der er smurt med smør eller fedt og belagt med pålæg som f.eks. sild, leverpostej, rullepølse, ost, tatar, roastbeef, frikadelle eller flæskesteg. Det højtbelagte smørrebrød er en dansk opfindelse fra slutningen af 1800-tallet. Denne type smørrebrød kan man typisk spise på frokostrestauranter eller købe i smørrebrødsforretninger. Læs mere om smørrebrød i leksikonet Den Store Danske Se vores smørrebrødsmenu
Smørrebrød består oftest af en skive rugbrød, smør eller fedt, pålæg og pynt. Det er i princippet kun fantasien og din egen smag, der sætter grænserne, men der er nogle klassikere, du ikke kan komme udenom, når du skal lave smørrebrød. F.eks. snapsemad, pariserbøf og stjerneskud.

Smørrebrød fås i mange forskellige prislejer. De billigste og mest simple håndmadder kan du købe hos slagteren eller i supermarkedet til omkring 20,- kroner stykket, mens de allerdyreste, højtbelagte stykker smørrebrød på en restaurant nemt kan koste over 200,- kroner.

På Café & Øl-halle i København tilbydes Smørrebrødsbordet. Priserne finder du her

Der serveres ikke a la carte.

I gennemsnit spiser man to stykker smørrebrød pr. person, men det afhænger naturligvis af, hvor sulten du er, hvor store stykkerne er, og hvor meget pålæg og pynt, der er på hvert stykke. På restauranten kan de altid vejlede dig og fortælle, hvor store de stykker, du overvejer, er.

Husk også, at du altid er velkommen til at bestille flere stykker smørrebrød, hvis ikke du blev mæt i første omgang.

Her er 10 steder, der serverer hjemmelavet smørrebrød i smukke omgivelser, og hvor pris og kvalitet hænger sammen:

Schønnemann
Restaurant Palægade
Restaurant Kronborg
Ravelinen
Kompasset
Restaurant Koefoeds
Aamans
Told & Snaps
Café Tolboden
Møller Snaps & Smørrebrød

Det højtbelagte smørrebrød er en dansk opfindelse, men man ved ikke præcis, hvem der har opfundet det. Det opstod som en mere festlig version af håndmaden i 1880’ernes København, hvor smørrebrødsrestauranterne begyndte at dukke op.
Blandt de ældste smørrebrødsrestauranter der stadig eksisterer er Nimb og Café & Øl-Halle. Café & Øl-Halle er Københavns eneste fredede kælderbeværtning.

Smørrebrød kan sagtens være sundt. I udgangspunktet består det af hjemmebagt, groft rugbrød med kerner i og fisk eller kødpålæg. Spiser du smørrebrød med mayonnaise, så er fedtindholdet selvfølgelig større, men hvis mayonnaisen er hjemmerørt af økologiske æg og en fin rapsolie, er den ikke det værste, du kan indtage.

Ydermere er der mange smage og teksturer i smørrebrød, så du bliver både tilfredsstillet i munden, maven og hovedet af det bløde, det sprøde, det søde, salte, sure og bitre, og undgår på den måde at overspise.

Ja, det højt belagte smørrebrød er en dansk opfindelse. I gamle dage havde arbejderne brød med, når de skulle bruge dagen væk fra hjemmet. Men det pyntede, festlige og højt belagte smørrebrød opstod i København i slutningen af 1800-tallet, og er det første fra det danske køkken, der blev kendt uden for Danmark.

Der findes masser af smørrebrød uden kød. Hvis du er pescetar, kan du spise fiskefilet, rejemad, marinerede sild, karrysild eller kryddersild og det såkaldte “stjerneskud”, der også kun består af fisk.

Er du vegetar, kan du f.eks spise en æggemad eller en klassisk kartoffelmad. Og endelig, hvis du vil holde dig til grøntsagerne, kan du prøve en vegansk “krigsfisk”, der er lavet af pastinakker.

Smørrebrød er meget velegnet til fest og festlige lejligheder. Værten kan selv lave smørrebrødet eller man kan lade gæsterne selv smøre deres madder. Man kan også bestille smørrebrød så det bliver leveret hjem til en selv eller til et festlokale, og flere smørrebrødsrestauranter tilbyder også muligheden for at holde lukkede selskaber, eller leje af lokaler. I københavn kan man f.eks. holde fest med smørrebrødsfrokost i Café & Øl-Halle, eller i Arbejdermuseets festsal.

Børn kan sagtens spise smørrebrød. Så snart de kan spise rugbrødsmadder derhjemme, kan de også spise smørrebrød. Det er dog de færreste smørrebrødsrestauranter, der er velegnede til de helt små børn, da der f.eks. sjældent forefindes højstole og puslefaciliteter.

På Café & Øl-Halle er alle børn velkomne, men vi anbefaler, at de er fra skolealderen og op.

Uspecificeret smørrebrød serveres som regel i forbindelse med fester og større selskaber. Det betyder, at køkkenet serverer et bredt udvalg af forskellige stykker smørrebrød, men at det ikke er nærmere bestemt præcis, hvilke stykker der serveres.

På Café & Øl-Halle serveres der mandag – lørdag en smørrebrødsbuffet, hvor køkkenet sammensætter et bredt udvalg af smørrebrød. Gæsterne må spise ligeså mange stykker, de kan, og udvalget varierer fra dag til dag.