“På Café & Ølhalle skal folk ha’ fornemmelsen af at være en del af historien.”

Hvor smørrebrød er, kommer godtfolk til

Café og Ølhalles smørrebrød er hjemmelavet. Naturligvis. Økologisk, bæredygtigt og frem for alt lækkert. Det er resten af retterne på menukortet i øvrigt også. Og så er der højt til loftet på det gamle spisested, hvor arbejdsmanden – stadigvæk – mødes side om side med jakkesættet, fruentimmere, de gode historier… og alle os andre.

Smørrebrød er blevet en nyklassiker. Det grove brød med variationer af festligt pålæg på toppen har gjort sit indtog på moderne fortovscaféer, og lever stadig et liv i bedste velgående på de klassiske frokostrestauranter.  Smørrebrød kan vel kaldes et lille stykke danmarkshistorie i gastronomisk form. Og historie er lige præcis, hvad du får hos Café og Ølhalle ”1892”.

”Fra jeg trådte ind i lokalerne for allerførste gang, vidste jeg, at her ville jeg gerne være,” fortæller restauratør Helena Rørbo om sit første møde med Arbejdermuseets gamle spisested, Café & Ølhalle, som blev hendes og folkets, da hun i 2015 sagde ja tak til at overtage stedet. En beslutning, hun ikke har fortrudt et øjeblik siden.

Smørrebrød og klassiske retter

”Alt ved dette sted er helt særligt. Her er byens smukkeste lokaler, så her skal selvfølgelig også være byens bedste stemning, de allerbedste råvarer, de fineste detaljer og en sammenhæng i det hele. Jeg vil gerne gi’ folk mere end bare mad. Jeg vil gi’ dem en fornemmelse af at være en del af historien, når de træder indenfor i Café & Ølhalle”.

’Indenfor’ er et par trin ned ad trappen, ét skridt ind i Københavns eneste fredede kælderbeværtning og direkte ind i omgivelser anno 1892, lige under det gamle Arbejdermuseum. Den gamle, restaurerede krostue møder dig med toner af gamle, danske sange, smukt porcelæn til servering af smørrebrød og de danske, klassiske retter, tjenere med læderforklæde, duge på bordet, nips, billeder og en stemning, der alt sammen kalder på noget godt, gammelt og genkendeligt.

Rød grød med fløde

Og her stopper nostalgien ikke. Her serveres den mad, du elsker og genkender. Smørrebrød, gammeldags kylling, rødgrød med fløde, tarteletter – alt sammen lidt grønnere, lidt sundere og mindst lige så lækkert, som du husker det fra ’gamle dage’.
”Jeg behøver ikke råbe så højt op om, hvor meget jeg går ind for bæredygtighed, økologi og gode råvarer, for folk kan heldigvis smage det,” siger restauratøren, som også inviterer indenfor til både smørrebrødsbuffet, fredag, lørdag og ’Folkets køkken’ den første onsdag i måneden.

 

Folkets køkken – fællesskabet frem for alt

”Jeg har altid elsket de fælles måltider, og det er skønt at se folk samles ved lange borde om et godt måltid mad, de selv har hentet i køkkenet. Snakken går, folk i alle aldre hygger sig og går glade hjem efter at ha’ betalt få penge for et godt, hjemmelavet måltid. Det er tydeligt at mærke, at folk holder af det nære og det autentiske, og det bliver ikke meget mere nede på jorden og nært end dét.”

Både københavnere, resten af landet og de udenlandske turister har for længst fundet vejen til både Café & Ølhalle, de gode historier og det mindst lige så gode måltid, hvor der ikke mangler noget. Det skulle da lige være sprøjtemidler og tilsætningsstoffer.

Om Helena Unny Rørbo

Helena, 45 år, er uddannet kok og drev tidligere Madmanifesten, et af landets første økologiske spisesteder.
Madmanifesten modtog Det Økologiske Guldmærke i 2014 og er tidligere udnævnt til byens mest børnevenlige spisested.